Januari 2024

Kerstbomen

Wie nu langs onze boerderij passeert, kan een grote hoop kerstbomen zien liggen.

Van waar komen die en wat zijn we daarmee van plan?

Nieuws

Vorig jaar kregen we het idee om onze blauwe bessen te bedekken met de naalden van de kerstbomen. Onze blauwe bessen doen het hier niet super goed, aangezien onze grond niet de beste samenstelling is om blauwe bessen te kweken. 

Blauwe bessen eisen een zeer zure grond. Bij de aanplant van de blauwe bessen (ondertussen 5 jaar geleden), hebben we de rijen aarde uitgegraven en de greppels gevuld met turf om daarin onze bessen te planten. 

Aangezien turf ontginnen niet ecologisch is, willen wij een andere manier zoeken om de grond zuur te houden. 

In Zweden groeien de blauwe bosbessen in het wild. Je kan ze daar snoepen in de natuur. Dit bracht ons op het idee. In Zweden staan er veel naaldbomen en de naalden bedekken de grond, waar de blauwe bessen wild groeien. Dus als wij hier, onze grond rondom de planten zouden bedekken met naalden, kan dit ook alleen maar positief zijn, en dus het proberen waard.

Vorig jaar hebben we dan een oproep gedaan om kerstbomen in te zamelen hier aan de hoeve. Wij ontvingen enkele kerstbomen en contacteerden uiteindelijk ook Stad Diksmuide, aangezien zij de kerstbomen ophalen. Deze hebben we verknipt en onder de blauwe bessen aangebracht.

Stad Diksmuide gaf aan dat zij heel veel containers kerstbomen reeds hadden weggevoerd en dat ze deze volgend jaar allemaal naar ons zouden kunnen brengen. 

Nu liggen hier honderden kerstbomen klaar om verhakseld te worden. De werknemers van De Groene Kans volgen jaarlijks verschillende opleidingen waaronder veilig werken met de hakselaar. Zij zullen de kerstbomen verwerken zodat wij hakseling hebben om te mulchen onder de blauwe bessen. De overige hakseling zullen wij gebruiken om de paadjes opnieuw aan te leggen, eventueel als ondergrond in de stallen bij de dieren,... Kortom, wij zijn heel blij met deze grote hoeveelheid hakseling!

En het idee past ook perfect in onze ecologische denkwijze. Zo keren de kerstbomen terug naar de natuur.

Zelf aan de slag gaan met je kerstboom?

Ik recycle mijn kerstboom in de tuin

Vind inspiratie in het volgend artikel om zelf jouw kerstboom te hergebruiken in de tuin

https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/tuinklussen/kerstboom-recyclen/

Ander nieuws

Vorige

Afspraak maken?

Bereik ons telefonisch tussen 08u en 16u30 via

051 / 30 62 94

Neem doorlopend contact op via

info@tlandvanvlierbos.be